2010.05.25. 18:22 Té.eS

Az első kormányzati 'mutyi'


Orbán Viktor szombaton benyújtotta a "kormányprogramot", vagy ha úgy tetszik a Nemzeti Együttműködés Programját. A program 5 területtel foglalkozik részletesen: 

  • a gazdaság rendbetételével, a közbiztonság helyreállításával,
  • az egészségügy megmentésével,
  • a szociális biztonság megteremtésével,
  • a demokratikus normák helyreállításával

 

A 85 oldalas dokumentumról írtak sokan, sok félét. Én nem szándékozom a tartalmával foglalkozni, de annyit azért megjegyeznék, hogy habár konkrétum kevés van benne, a teljes egészével nem tudnék azonosulni, használható ötletek bizony vannak benne.

Viszont az érdekes benne az, ami nincs benne. Május 20-án minden előzetes tájékoztatás nélkül ’a kormánytisztviselők jogállásáról szóló’ törvénytervezetet fideszes képviselők önálló képviselői indítványként nyújtották be a parlamentnek. Ez azért volt fontos, mert így -szemben azzal, ha a kormány nyújtja be- nem kell a szakszervezetekkel egyeztetni, neadjisten megállapodni. Lássuk hát a törvényt ami pusztán 30.000 ember sorsáról dönt.

A törvénytervezet érinti: 

  • a minisztériumi dolgozókat
  • a központi államigazgatási szerveket,
  • valamint területi és helyi szerveit
  • a rendvédelmi szervek közalkalmazotti jogállású dolgozóit is.

 

Ha megvizsgáljuk a törvénytervezetet, láthatjuk, hogy a fő célja a kormányzati szektorban dolgozók elbocsájtása. Hogy szakmai vagy szimpátia alapon történik az elbocsájtás abba most nem mennék bele, arról nem is beszélve, hogy már szóltak a dolgozóknak, hogy lehet pakolni. Abba viszont annál inkább, hogy ezt miként oldanák meg. Indokolási kötelezettség nélkül bárkit, maximum két hónapi felmentési idővel, végkielégítés nélkül (és itt nem a százmilliókra gondolok) az utcára lehetne tenni. Nesze neked Nemzeti Együttműködés Rendszere. 

Orbán Viktor május 14-i és különösen a mai beszéde alapján egy, a munkavállalók nagy tömegét érintő foglalkoztatási jogszabály hatályon kívül helyezése, és ezzel együtt az új jogszabályok megalkotása minimum azt igényli, hogy a Munka Törvénykönyve előírásai szerint, előzetes egyeztetésre hívják az érdekképviseleteket. A Fidesznek, -ha már forradalomnak deklarálják győzelmüket és nemzeti együttműködésről beszélnek-, igenis meg kell hallgatniuk az érintettek képviselőit. 

Nyílván nehéz lesz azt pozitívan kommunikálni az emberek felé, hogy a jelenleg 50.000 fős munkavállalói létszám ősztől 20.000-re csökken, jócskán megdobva ezzel a munkanélküliek számát. Ha valóban forradalom van, ha valóban eljött egy új rendszer hajnala, akkor ne akarjunk az elődökre hasonlítani, ne akarjunk ész nélkül fejjel menni a falnak. Természetesen a közbeszédben igény van a létszámcsökkentésre, a spórolásra is. Szükséges a kormányzati szféra megreformálás, talán a több mint 50 %-os leépítés is elfogadható lenne, ha nem hirdették volna meg a NEP/NER-t, és nem erőből akarják végigvinni.

Mindenesetre számíthatunk jelentős megmozdulásokra, még a héten, hiszen ha az országgyűlés elfogadja és Sólyom László a június elején aláírja, akkor bizony már késő lesz. További érdekesség még, hogy az eddigi nagy érdekképviseleti megmozdulásokon, tüntetéseken, -ha nem a saját pénzük forgott veszélyben- a közalkalmazottak igen kis létszámban képviseltették magukat -ellentétben pl. a vasutas, bányász, egészségügyi és rendvédelmi dolgozókkal-. Most azonban igenis meg kell mozdulniuk, hiszen a saját munkájuk a tét.

Abban biztos vagyok, hogy sokan leszenk, mivel min. 10-15 ezer emberrel közölték már, hogy nem számolnak velük a jövőben. Hogy miért azt persze nem tették hozzá. Ez lenne az új rendszer? Akkor szerintem sok ember köszöni, nem kér belőle, hisz ez nem egy új rendszer, hanem a régi, új arcokkal.

Végül visszatérve az elejére, ez a törvényjavaslat mindenre alkalmas, csak arra nem, hogy szociális biztonságot teremtsen. Ez mondhatni egy paradoxon.

ps. A korábbi törvény 6 hónap felmondási időt tartalmazott, plusz végkielégítést a dolgozott évek tekintetében.

 

Rólunk

Mindenfelé az olvasható, látható és tapasztalható a médiában, hogy mindenki mennyire objektív. Ezen a blogon ez fel sem merül. Itt minden szubjektív vélemény! Jobboldaliak is vagyunk, baloldaliak is, konzervatívak és liberálisok is. Nem vagyunk azonban semlegesek. Kötődünk mindenkihez, fiatalon láttuk és látjuk a politikai sűrűjét, onnan, ahol a négyévente, az urnánál sorban álló szavazópolgárok nem.
Világlátásunk, politikai rálátásunk azonban érdekes lehet mindazoknak, akiket komolyabban érdekelnek a döntéshozók és a döntést hozni akarók, a politikusok és a feltörekvő politikusok, az átalakuló pártrendszer, a pártok mindennapjai, a közélet, a kultúra, a társadalom és minden ami ezek mögött van, persze kizárólag szubjektív szemszögből.
süti beállítások módosítása