2010.04.25. 19:01 Té.eS

Választásokk & Csalódások 2010


Csalódott vagyok. Mélyen csalódtam a magyar társadalomban és a politikai szereplők nagy részében. Előre leszögezem, itt nem azon fogok keseregni, hogy miért szerepelt ilyen rosszul az MSZP, (sőt ez determinált volt) Vagy miért nem lépte át az 5%-os küszöböt az MDF, vagy miért ilyen erős a radikális Jobbik és miért nem lett meg a 2/3 az első körben. Ahogy azon sem fogok sajnálkozni, hogy hová tűnt a liberalizmus és/vagy hová tűnt a demokráciába vetett hit, ugyanis nem ezekből kifolyólag érzek csalódottságot. 

Vegyük hát sorba csalódottságom okait:

1. Kampány

Csalódtam a kampányban. Elsősorban azért, mert silány és semmitmondó szlogeneket kaptunk értelmes, szakmai viták helyett. Kétharmadot elért (igen ki merem jelenteni 5 órakor, hogy a Fidesz megszerzi) pártunk semmi konkrétat nem mondott, csupán annyit amennyi ahhoz szükséges, hogy megnyerje a hezitálókat. Az MSZP a megújulás helyett ott folytatta ahol Gyurcsánynál abbahagyták, a Jobbik programja helyenként tartalmazott csak megvalósítható és reális elképzeléseket, az MDF piacbarát programját pedig kevesen értették a jelenlegi helyzetben. Ellenben sokaknak tetszett az LMP zöld programja, bár kétlem, hogy sok választójuk tudná pontosan mit is jelent az.

Csalódottságommal nem azt akarom kifejezni, hogy a 2006-os kampányt sírom vissza, hiszen ott a másik véglet érvényesült, mondhatni akkor az ígéretek földjén érezhette magát mindenki.

2. Miniszterelnök-jelölti vita

Itthon szinte egyedülállóan a demokratikus berendezkedésű országok közt a választásokat nem előze meg egy miniszterelnök-jelölti vita. Normálisan működő demokráciákban, amelyik párt jelöltje nem áll ki vitára, az abban a percben elveszíti a választásokat. Nyílván nem véletlen, hogy Angliában 3 tv és 3 rádió adó is élőben közvetítette. Amerikában pedig a youtube-ra lehetett feltölteni videókat, amire az élő választási műsorban válaszoltak a jelöltek. Demokrácia 2.0. Itthon sajnos még csak 0.5-nél tartunk. Értem én, hogy Orbán Viktornak és a Fidesznek nem volt érdeke a vita, az MSZP meg Fidesz nélkül nem vitázik, de azt már nem értem meg, hogy a választók, hogy nyelhették le ezt ilyen könnyen. 

3. Adatbázis

Amikor jött az maszopos gyűjtő, hogy elkérje az ajánlószelvényem és én elküldtem nem hittem volna, hogy bekerülök egy adatbázisba, ahogy azt sem hittem volna, hogy azzal, hogy a Fideszes fiatalembert elküldtem, bekerültem a nyílvántartásba, mint komcsi. A Jobbik adatbázisában nyílván zsidóként, az MSZP adatbázisában fasisztaként, az LMP adatbázisában pedig... ja igen, nekik még nincs, ők új és fedhetetlen párt..

Csalódtam, mert azt hittem ilyen módszereket tőlünk keletre használnak.. de tévednem kellett. Lehet, hogy kísért a 20-as évek.. De szép is volt amikor a polgár ki állt a pulpitusra és megkérdezték, hogy: "no de Pista bácsi BIZTOS, hogy az aljas és magyartalan szociáldemokratákra kíván szavazni? Nem az Egységes Pártra?" Mert volna mást mondani Pista bácsi... 

4. Szavazat-turizmus

Ezt nem is értem. Dicső parlamentünk megalkot egy olyan törvényt, amellyel de facto legitimálja a szavazat-turizmust. Ezt követően jobbról-balról vádolják egymást, amikor az MSZP és a Fidesz is csak kihasználta a törvény biztosította lehetőséget. Eddig azért nem volt erre szükség, mert az erőviszonyok kiegyensúlyozottak voltak. Most azonban az MSZP nem akart nagyon kikapni, menteni akarta a menthetőt, a Fidesz pedig már az első fordulóban el akarta dönteni a választásokat.

5. Érvénytelen szavazások, részvételi arány

Talán nem vagyok egyedül, aki szerint a magyar politikai paletta megújulására lenne szükség, mind jobb, mind bal oldalon. Elindult egy kezdeményezés amely arra buzdított, hogy szavazz fasszal, vagy egyéb értelmetlen módon. Kezdetben nem hittem, hogy túl nagy sikerrel járnak majd. Aztán 39.691 listás, és 57.652 evk-s szavazat volt érvénytelen. Ezek túlnyomó részén Eric Cartmen, pornókép és fasz virított.

Csalódott vagyok amiatt is, hogy a az 1.fordulóban is, de különösen a 2. fordulóban nagyon kevesen mentek el szavazni. Ma 17:30-ig csupán 41,9% gondolta úgy, hogy kell a 2/3 vagy meg akarja állítani Orbán kétharmadát, esetleg élni akart a szavazás jogával. Csalódott vagyok, mert hiába a kiábrándultság, hiába a silány választék szavazni kell. Igenis kötelessége minden választásra jogosultnak. De nem így.. Így lassan tényleg Burundi szintjére jutunk. Akik így szavaztak, egyszer elvinném egy olyan autoriter rendszerű országba, ahol esélyük sincs szabad akaratnyílvánításra. Hátha akkor megváltoznának.

 

Sorolhatnék itt még sok dolgot az OVB-től kezdve, a választás.hu gyenge és rossz adatközlésén át, a lejárató kampányokig, de száz szónak is egy a vége: Csalódtam. Csalódtam az emberekben, a rendszerben, szinte mindenben amiben lehet.

Most pedig 4 év kuss jön. Izgatottan várom.

 

 

Rólunk

Mindenfelé az olvasható, látható és tapasztalható a médiában, hogy mindenki mennyire objektív. Ezen a blogon ez fel sem merül. Itt minden szubjektív vélemény! Jobboldaliak is vagyunk, baloldaliak is, konzervatívak és liberálisok is. Nem vagyunk azonban semlegesek. Kötődünk mindenkihez, fiatalon láttuk és látjuk a politikai sűrűjét, onnan, ahol a négyévente, az urnánál sorban álló szavazópolgárok nem.
Világlátásunk, politikai rálátásunk azonban érdekes lehet mindazoknak, akiket komolyabban érdekelnek a döntéshozók és a döntést hozni akarók, a politikusok és a feltörekvő politikusok, az átalakuló pártrendszer, a pártok mindennapjai, a közélet, a kultúra, a társadalom és minden ami ezek mögött van, persze kizárólag szubjektív szemszögből.
süti beállítások módosítása